Room acoustics

Staatsoper

The Berlin Staatsoper Unter den Linden is renovated in the period from 2010 to 2014. The project consists out of the renovation of the Opera building from 1742, renovation of the adjacent office building and a new rehearsal center behind the façades of the old storage building.

Parkzaal of Musis Sacrum

An ingenious and very cost effective design makes everything possible.

Building workers pretend to do some measurements still, escorting people to their seat in the hall. The evening sun lightens up the tree behind the stage and with that confirms the appropriate name for the hall. Even so appropriate is the first piece to be played by Het Gelders Orkest in combination with Het Orkest van het Oosten: Haydn's Ouverture Die Schöpfung.

Muziekgebouw aan 't IJ

Muziekgebouw aan 't IJ (the successor of Muziekcentrum de IJsbreker) has two halls as music complex for contemporary music (including ensembles, orchestra, choirs, dance, musical theater): a concert hall with about 750 seats and a small foyer hall (about 250 seats). The BIMHUIS is a part of the Muziekgebouw aan 't IJ and has a hall with 200 seats and 200 standing places as center for jazz and improvised music. The glass back wall of the stage with a view over the city forms the backdrop of multiple television shows.

Maxima Medical Centre

The Maxima Medical Center’s branch in Veldhoven has been expanded with an auditorium, an admittance desk, a library/study room, meeting rooms and an expansion of the catering facilities. All these functions are being separately accommodated in the glass-covered space and inner courtyard. The expansion of the catering services have been partially realised as a terrace on the courtyard. One of the meeting rooms is designed as a half-open space.

Deutsche Oper am Rhein

The monumental building of the Rheinoper Düsseldorf was modernized in the period of 2006-2007. In 2011 the size of the orchestra pit was increased. The goal of the increase of size was to create sufficient space for the musicians during 'big' operas by, for example, the composers Richard Wagner and Richard Strauss. To achieve this the 29 front seats had to give way. At the same time, the aim was to improve the acoustics of the orchestra pit for the musicians.

De Spiegel

Theater De Spiegel in Zwolle is suitable for intimate theatre performances with around 850 people, but is also designed for opera en symphonic concerts with around 1000 people. The theater and with it the acoustics can be changed by moving ceilings and moving proscenium sidewalls. In all situations only natural acoustics are used, which is extraordinary in the Netherlands.

Opera & Theatre

Opera Cologne

The Opera in Cologne houses the resident opera company and was founded in 1957, with its predecessor destroyed in the world war. The building was designed by Wilhelm Riphahn and is known for its characteristic terraces at the outside of the stage tower and the characteristic Balconies (see picture) in the hall.

Tonhalle

The Tonhalle in Düsseldorf was created in 1978 and named after the famous shoebox concert hall that was destroyed in World War II. The concert hall was built in the Rheinhalle, a former planetarium. The very special shape of the almost completely hemispherical dome proved to be an obstacle to appropriate concert hall acoustics. The hall was infamous for its 'Poltergeist', a tremendous echo.

De Doelen

The main hall of De Doelen, Rotterdam, the Netherlands, is a concert hall for classical music with a volume of about 26,000 m³ and a seating capacity of 2,242. The hall opened in 1966. In 2009 the hall is renovated. As a part of the renovation the room acoustics of the hall have been improved.

ICE-Bahnhof

In connection with the “Deutsche Einheit” (German Unity) projects, Deutsche Bahn AG completely rebuilds the ICE Station at Erfurt, whilst preserving its historic building structure. Along a length of approx. 200 m, the station will be equipped with a hall roof spanning the entire track field and being in part made of glass; the thoroughfare tracks for commercial goods trains will also run underneath this new roof. Underneath the platform and track facilities, a new shopping level (shopping arcade) with underground parking and technical building services will be constructed.

Randstadrail Public Transport terminal

Randstadrail is a so-called lightrail concept, where the trains can be used on both tram tracks and train tracks, between The Hague, Zoetermeer and Rotterdam.
The Hague central station has also undergone rigorous renovation. During this renovation, the new ‘Randstadrail’ connection has been made part of the tram station and the connection to the train station has been improved. One of the first construction activities was the adjustment of the tram platform above the train tracks in order to be able to accommodate the Randstadrail.

De NedPho Koepel

The Gerardus Majella Church in eastern Amsterdam is a national monument that is built in 1925. It is a domed church, inspired by Byzantine churches. When the Dutch Philharmonic Orchestra moved in, the church was renamed ‘De NedPho-Koepel’.

L'Olympia

Since the end of the 19th century, the Olympia has been one of the most famous concert halls in France. The sound insulation with regards to the surrounding area of the new facility, the concert hall itself and several annexes has been improved. Also the vibrations caused by the nearby underground train tracks have been reduced. The room acoustics were retained, as the goal was to preserve the specific character of the old Olympia. The concert hall and fly tower are built as a box-in-box construction, which improves the internal sound insulation.

Baiyun International Congress Centre

The province of Guangdong and the municipalities of Guangzhou wished to build a new, prestigious congress centre for international and national conferences, extensive meetings of the provincial and municipal governments and for commercial fairs and cultural manifestations. The congress centre has a volume of 22,000 m³.

The main hall, with 2,500 fixed seats on the ground floor and two balconies is capable of accommodating a variety of events: large meetings but also theatre and music performances.

Louvre Museum

The Louvre museum in Paris has fitted out a new museum area specifically devoted to Islamic arts. This new department of the museum is located in the Visconti court, which was excavated by more than 12 m and covered by a golden glazed undulating canopy that reminds of dunes.

This space features two levels with a total floor area of 2800 m². Due to the will of the museum to try and offer better acoustical conditions than in the historical parts of the facility, Peutz pledged itself to design hushed and quiet spaces.

Subscribe to Room acoustics